IG2 tesztoldal

Utolsó módosítás időpontja: 2013.02.22.

Magyarország 2012. július 2-án az Inter-GIRO 2 (IG2) projekt keretében bevezette a napközbeni elszámolás lehetőségét. Ez nem csak a tranzakciók könyvelésében jelent változást, hanem ennek kapcsán megváltozik, bővül a forintátutalási megbízások és a kivonat adattartalma is. A jogalkotók szándéka szerint ezáltal a belföldi forintátutalások az UNIFI (ISO 20022) szabvány szerint fognak működni.

Ez az átállás nem csak a pénzintézeteknek jelent nagy változást, hanem a magyarországi cégeknek, vállalatoknak is.

Július 2-től kezdve (amennyiben az adott pénzintézet lehetővé teszi) a jelenleginél jóval több információt meg lehet majd adni egy forintátutalási megbízáson (pl. tényleges fizető fél neve), és ezek az új információk természetesen a kivonatokon is megjelennek.

Az Electra (Spectra, PCBankár) rendszer az export és import funkciók révén jelenleg is lehetővé teszi, hogy a bankoknak külső forrásokból származó adatokat lehessen átadni, illetve onnan olyan adatokat lehessen kinyerni, amik külső rendszereknek átadhatók. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy a cégeknél működő könyvelő, számlavezető, SAP rendszerekből ki lehet nyerni a megbízásokat, azokat be lehet importálni az Electrába és így azokat be lehet küldeni a bankba. Hasonló módon, a bankok által biztosított kivonatokat az Electra rendszerből ki lehet exportálni, és azokat a könyvelő rendszerbe be lehet tölteni.

Általánosságban elmondható, hogy az eddig használt export és importformátumok továbbra is használhatóak lesznek*, tehát azok a cégek, akik nem kívánnak az átállás kapcsán semmilyen fejlesztést elvégezni, azok július 2. után továbbra is a jelenlegivel megegyező módon, változatlanul tudnak tovább dolgozni. Mivel a jelenlegi formátumok nem képesek az IG2 kapcsán bevezetendő új mezők kezelésére, ezért a jelenlegi import formátumokban nem lehet ilyen új adatmezőket átadni, illetve ezek az új mezők nem fognak a kiexportált adatokban megjelenni. Akik ezen új mezőket használni kívánják, azoknak fejleszteniük kell a könyvelő rendszereiket, és új import-export formátumokra kell felkészíteniük azokat.

Ez az oldalt azért hoztuk létre, hogy segítséget nyújtson a cégeknek, vállalkozásoknak, vállalatoknak, hogy erre az átállásra fel tudjanak készülni. Ezen a weboldalon le tudnak tölteni teszt kivonatfájlokat, amiket az átállás után a banki rendszertől fognak majd kapni, illetve feltölthetnek importfájlokat, amikről eldöntjük, hogy azok helyesek-e, megfelelnek-e a banki elvárásoknak. Így a cégek ki tudják próbálni saját fejlesztéseiket, hogy azok megfelelnek-e az új pénzügyi környezetnek.

Ez oldal folyamatosan bővül újabb pénzintézetekkel.

Mivel az egyes pénzintézetek által biztosított lehetőséget kisebb-nagyobb mértékben különböznek, ezért pénzintézetenként eltérőek az import-export formátumok. Ezért kérjük, az alábbi listából kattintson az Ön számlavezető bankjára!

MKB Bank K&H Bank Gránit Bank Banco Popolare UniCredit Bank

* A pontos információkért kérjük minden esetben forduljon számlavezető bankjához!