SEPA VDR tesztoldal

Utolsó módosítás időpontja: 2016.10.19.

Magyarországnak 2016. november 1-től, az egységes Euró fizetési övezet tagjaként, teljesítenie kell a SEPA végdátum-rendeletben előírt követelményeket. A rendelet által előírt szabályok meghatározzák az eurófizetési műveletek végrehajtását és a használandó üzenetszabványt is. A SEPA szabványt koordináló European Payment Council (EPC) az UNIFI (ISO 20022) szabvány használatát írja elő.

Ez az átállás nem csak a pénzintézeteknek jelent nagy változást, hanem a magyarországi cégeknek, vállalatoknak is.

November 1-től az EGT országaiba irányuló Euró fizetések csak SEPA utalásként hajthatók végre, normál devizautalásként nem adhatók be ilyen megbízások. A SEPA utalásokban ezentúl nem kérhető be a kezdvezményezett bankjának SWIFT (BIC) kódja, ezt - a belföldi utalásokhoz hasonlóan - a bankoknak kell majd meghatározniuk. A SEPA utaláson megadható adatok köre is jóval bővebb, mint a devizaátutalás által támogatott adatok halmaza.

Az üzenetszabvány azonos a napközbeni elszámolás, az Inter-Giro-2 projekt kapcsán bevezetettel, azonban míg a belföldi utalások az ISO20022-ben definiált pain üzenetek 3-as verzióját veszik alapul (pain.001.001.03), addig az EPC által kiadott ajánlás ezen üzenetek 6-os verzióját (pain.001.001.06) használják. Emiatt kismértékben eltér az üzenetek formátuma, valamint jelentősen eltér a belföldi forintátutalásban (HCT) valamint a SEPA átutalásokban használható mezők halmaza.

Az EPC az EPC 132-08 dokumentumban határozta meg azt az ajánlást, hogy a SEPA utalásokban mely adatokat lehessen megadni. Ez az ajánlás definiálja a pain.001.001.06-os üzenetstrultúra azon részét, ami a SEPA utalásokban használható. Ez a bővített adathalmaz új lehetőségeket biztosít a cégeknek, hogy átutalási tranzakciókban további információkat közöljenek a partnereikkel. Az Electra (Spectra, PCBankár) rendszerekben megvalósított SEPA utalásokban ezt az ajánlást vettük alapul, de az egyes bankok Electra implementációiban az ajánláshoz képest lehetnek kisebb eltérések.

Az Electra (Spectra, PCBankár) rendszer az export és import funkciók révén jelenleg is lehetővé teszi, hogy a bankoknak külső forrásokból származó adatokat lehessen átadni, illetve onnan olyan adatokat lehessen kinyerni, amik külső rendszereknek átadhatók. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy a cégeknél működő könyvelő, számlavezető, SAP rendszerekből ki lehet nyerni a megbízásokat, azokat be lehet importálni az Electrába és így azokat be lehet küldeni a bankba. Hasonló módon, a bankok által biztosított kivonatokat az Electra rendszerből ki lehet exportálni, és azokat a könyvelő rendszerbe be lehet tölteni.

Az Electra által biztosított import funkció egy megbízások kitöltését támogató eszköznek tekintendő, amely megkönnyíti a megbízások bevitelét.

Általánosságban elmondható, hogy az eddig használt export és importformátumok továbbra is használhatóak lesznek*, tehát azok a cégek, akik nem kívánnak az átállás kapcsán semmilyen fejlesztést elvégezni, azok november 1. után továbbra is a jelenlegivel megegyező módon, változatlanul tudnak tovább dolgozni, bár az új formátum adta lehetőségeket nem fogják tudni kihasználni. Az Electra az import során azokat a devizaátutalásokat, amelyek megfelelnek a SEPA feltételeknek, automatikusan SEPA átutalásként fogja rögzíteni. Emellett, mivel a jelenlegi formátumok nem képesek az SEPA kapcsán bevezetendő új mezők kezelésére, ezért a jelenlegi import formátumokban nem lehet ilyen új adatmezőket átadni, illetve ezek az új mezők nem fognak a kiexportált adatokban megjelenni. Akik ezen új mezőket használni kívánják, azoknak fejleszteniük kell a könyvelő rendszereiket, és új import-export formátumokra kell felkészíteniük azokat.

Mivel a belföldi forintátutalás a pain 3-as, a SEPA utalás pedig a pain 6-os verzióját használja, ezért az Electrát (Spectrát, PCBankárt) felkészítjük arra, hogy az import során mindkét üzenetszabványt (sőt, a fentiek mellett még a pain 2-es verzióját is) támogassa. Ez egy univerzális adatformátum, azaz nem csak SEPA, hanem forintátutalási és egyéb devizaátutalási megbízásokat is be lehet importálni az Electrába ezekben a formátumokban. Így azok a cégek, akik erre a formátumra fejlesztenek, nem csak a SEPA, hanem számos más utalástípus importját is meg tudják egy eszközzel oldani. Emellett ez a formátum független az egyes bankoktól, így ugyanazt a formátumot tudják - persze kisebb-nagyobb különbségekkel - használni a cégek mindazon bankokban, amelyek biztosítják az Electra (Spectra, PCBankár) rendszerükben a pain formátumú importot.

Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy segítséget nyújtson a cégeknek, vállalkozásoknak, vállalatoknak, hogy erre az átállásra fel tudjanak készülni. Ezen a weboldalon információt kapnak a SEPA utalások szerkezetéről és adattartalmáról, illetve feltölthetnek importfájlokat, amikről eldöntjük, hogy azok helyesek-e, megfelelnek-e a banki elvárásoknak. Így a cégek ki tudják próbálni saját fejlesztéseiket, hogy azok megfelelnek-e az új pénzügyi környezetnek.

Ez oldal folyamatosan bővül újabb pénzintézetekkel.

Mivel az egyes pénzintézetek által biztosított lehetőséget kisebb-nagyobb mértékben különböznek, ezért pénzintézetenként eltérőek az import formátumok. Ezért kérjük, az alábbi listából kattintson az Ön számlavezető bankjára!

ERSTE Bank K&H Bank UniCredit Bank MKB Bank Gránit Bank Raiffeisen Bank

* A pontos információkért kérjük minden esetben forduljon számlavezető bankjához!