Rendszerarchitektúra

nyomtatható verzió

A CRAFT rendszer felépítését több szempontból mutatjuk be: kiépítettség, felhasznált modulok, központok, alközpontok, szerverek, kliensek, programszerkezet, adatbázisszerkezet.

Tekintsük át a CRAFT rendszer felépítését!

CRAFT komponensek

A CRAFT moduláris rendszer. A modulok egy-egy feladat, folyamat megvalósítására készültek. A modulokból különböző termékeket állítunk össze.

A CRAFT különböző termékei is összeépíthetőek. Akár a Dokumentumkezelő és CRAFT banki dokumentumkezelő rendszerek is vegyesen. Ennek előnye lehet a centralizált menedzselhetőség, de ennél szorosabb integrációra is lehetőség van, például az iktatás után kerül feldolgozásra egy PF1 megbízás.

Az egyes termékek különböző modulokból épülnek fel, a modulok egy része opcionális, nem szükségesek a CRAFT alapvető feladatinak elvégzéséhez.

Az elkészült modulok működése paraméterezhető, így telepítésenként, de akár futási időben való változtatással is különböző viselkedés érhető el a CRAFT rendszer folyamataiban.

Emellett vállaljuk a rendszer testreszabását is az egyéni igényeknek megfelelően, sőt akár új modulok kialakítását is.

Az egyes modulokról és termékekről Dokumentumkezelő és CRAFT banki dokumentumkezelő rendszerek cikkekben olvashatnak részletesen.

Telepítési környezet

A CRAFT jelenleg mind szerver, mind kliens oldalon Windows-on fut (Windows NT és azutáni minden verzióján.) A kliens munkaállomásokat telepíteni kell a kliensgépeken, de elérhetőek olvasásra az adatok http protokollon keresztül is böngésző programokkal.

A telepítés egyszerű felmásolással történhet, a többi teendőt a CRAFT automatikusan elvégzi, és a frissítéseket is automatikusan letölti.

A kommunikáció TCP/IP hálózaton keresztül zajlik a szerver és a kliens között.

Kommunikáció

A szerver alkalmazáshoz kapcsolódnak a kliens munkaállomások TCP/IP hálózaton keresztül. Az adatok minden esetben a szerveren kerülnek tárolásra, a kliensek csak megtekintésre és adatmódosításra kapják meg a szükséges adatokat. A kommunikáció szabványos titkosított csatornán folyik.

A CRAFT rendszert legtöbb esetben más rendszerekkel is együttműködnek. Egyfelől törzsinformációkat kapunk az ügyviteli, számlavezető rendszerektől, másfelől pedig a CRAFT-ban rögzített információkat továbbítjuk a többi rendszer felé. Gyakori eset az is, anikor egy külső rendszerben indított akció hatására a CRAFT automatikusan kikeres egy dokumentumot, vagy annak digitalizált képét és azt a CRAFT saját maga megjeleníti.

A kommunikáció a külső rendszerekkel történhet fájlokon keresztül (elválasztójeles vagy fixpozíciós szövegfájl, XML, banki fájlformátumok, mint például azv, ung...), IBM WebSphere MQ-n, Oracle adatbázistáblákon, tárolt eljárásokon keresztül, SAP interfészen, egyéb egyedi interfészeken. Lehetőség van SOAP interfész kialakítására is.

Területi kiépítettség

A CRAFT rendszerek több változatban telepíthetőek. Minden esetben egy szerver alkalmazáshoz kapcsolódnak a kliens munkaállomások. A kliens munkaállomások elhelyezkedhetnek a szerverrel azonos épületben, de van példa városon belüli, vidéki, s akár külföldre telepített kliensek használatára is.

Amennyiben nem megfelelő a vonal sávszélessége a központhoz való közvetlen kapcsolódásra, lehetséges alközpontok beüzemelése is, amelyek automatikusan továbbítják az alközponton belül nem kiszolgálható kéréseket a társalközpontoknak, vagy a központi futtató rendszernek. Lehetőség van arra is, hogy az alközpontok a szükséges információkat szinkronizálják egymással.

Adatbázisok

A rendszer XML dokumentumokban tárolja az információkat. A Cardinal Kft. 1996. óta használ SGML-t adat tárolásra, a felhasznált technológia gyakorlatilag megegyezik a ma elterjedt XML-lel, amelynek használatára azóta áttértünk. A kép információkat szintén nemzetközi szabványoknak megfelelően a G4 Tif tömörítéssel, illetve JPG formátumban tároljuk. Az adatbázisok lehetnek a Cardinal Kft. által kifejlesztetett céladatbáziskezelővel támogatottak, vagy Oracle táblákban. A képadatok tárolására leginkább saját céladatbázisunkat javasoljuk, amelyben a dokumentumokban tárolt képreferencia alapján, azonnal megtalálhatóak a szükséges képek. Az archiválásra akkor javasoljuk a saját speciális adatbázisunkat, ha nagy mennyiségű adatot kis hardver- és szoftverigény mellett fix adatok alapján akarjuk egyszerűen visszakeresni.

Rendszer követése

A Cardinal Kft. tapasztalatai alapján a legfontosabb módosításokat az ügyfél következő módosító megrendelése alapján a rendszerekbe telepíti. Vállalja a törvényi vagy egyéb hatásra szükséges módosítások elvégzését, akár egyedileg, akár kész modulok, funkcionalitások átadásával.

Programfelépítés

A CRAFT 3 rétegű alkalmazás.
 
 Kapcsolódó cikkek: