Adattárolás

nyomtatható verzió

CRAFT dokumentumkezelő rendszerünk általában nagy mennyiségű adatot és képet kezel. Ezek tárolására különböző adatbázis motorokat használ. Ebben a cikkben ezen adatbázis motorok áttekintésével foglalkozunk.

A rendszer nyitottsága és könnyű kapcsolhatósága mellett saját adatbázist használ, amely kifejezetten nagy állományok (90-100 millió dokumentumra lett tervezve) biztonságos kezelését, gyors elérhetőségét és a tárolt adatok maximális biztonságát valósítja meg. Igény szerint képesek vagyunk a rendszert a saját adatbázis-kezelőnk helyett bármilyen SQL alapú adatbázis-kezelőhöz kapcsolni

A Craft rendszerben a képek és az adatok (képekről tárolt információk), a kettő igen eltérő jellege miatt, külön adatbázisban kerülnek eltárolásra.

Képek tárolása

A képek egy speciális képadatbázisba kerülnek, melyet a Craft rendszer részét képező képadatbázis szerver kezel. Ez az adatbázis, nagy mennyiségű, az életciklusa során nem változó adat hatékony kezelésére lett kifejlesztve. A képadatbázis jellemzője, hogy részei az adathordozókon megosztva, esetleg CD-ken tárolhatók. A képadatbázis szerver, amennyiben valakinek szüksége van egy már csak CD-n tárolt képre, akár egy juke-box vezérlésével is képes elérni a keresett képet. A képadatbázis rendelkezik az illetéktelen adatmódosítás és adatlekérdezés elleni védelemmel. Az adatbázis szabványos adatformátumokat és titkosítási módszereket alkalmaz, így a benne tárolt információ, a titkosítási kulcsok ismeretében, a Craft rendszertől és más adatbázis-kezelőktől függetlenül egyszerűen kinyerhető. Ez biztosítja az adatok külső rendszerektől független, hosszú távú elérhetőségét.

Archív adatok tárolása

Az archív dokumentumok adatainak tárolása történhet a Craft rendszer saját adatbázis-kezelőjével. A rendszer saját adatbázis-kezelőjét a következők jellemzik:

  • igen nagy mennyiségű adat kezelésére fejlesztettük ki, így ugyanakkora erőforrás (CPU, memória) mellett jóval nagyobb adatbázisokat képes kezelni,

  • szabványos SGML/XML adatbázis, amely bármilyen struktúrájú, SGML/XML adat tárolására alkalmas, kihasználja ennek a formátumnak az előnyeit és biztosítja, hogy az adatok hosszú távon értelmezhetőek legyenek,

  • támogatja a rendszer egyedi jellemzőit: például a benne lévő adatok között többféle szempont szerint, kapcsolatokat lehet kiépíteni,

  • támogatja az adatbázis egy részének vagy egészének CD lemezen való tárolását és a CD-kről történő közvetlen visszakeresést, juke-boxot,

  • illetéktelen adatelérés és adatmódosítás elleni védelemmel rendelkezik,

  • az adatokat és a keresésekhez használt indexeket külön tárolja, így az adatok tárolása a titkosítást leszámítva SGML/XML formában, azaz text formátumban történik.

Emellett az archív dokumentumok adatainak tárolása történhet SQL alapú adatbázis-kezelőkben is. Jelenleg a rendszer a következő adatbázis motorokat képes használni:

  • Oracle adatbázis motor OCI interface-en keresztüli gyors elérése,
  • SQLite adatbázis motor közvetlen eléréssel,
  • egyéb SQL alapú adatbázis motor ODBC felületű elérése.

Workflow

Az aktív dokumentumok adatainak tárolásához, kezeléséhez egy Workflow adatbázisra van szükség. Ennek fontos tulajdonsága, hogy az adatokról mindig egyértelműen meg kell határozni, hogy a workflow melyik állapotában találhatóak. Bár ez a feladat nem tűnik bonyolultnak, de egy országos rendszerben, ahol egyszerre sok műveletet hajtanak végre, és a hálózatba kötött hardware elemek bármelyike kihagyhat időnként, ez nem egy egyszerű probléma.

A workflow tároló adatbázisa lehet egy a Cardinal Kft. által erre a célra kifejlesztett speciális adatbázis motor, vagy az archív adatbázis kezelésénél már említett SQL alapú adatbázis motorok bármelyike.

 
 
Nincs kapcsolódó bejegyzés.