KID

nyomtatható verzió

KELER Internetwork Device System (KID) szolgáltatás

Mi a KELER Internetwork Device System (KID) szolgáltatás ?

A KELER Zrt. (korábban KELER Rt.) 1997. januárjától indította a KELER Internetwork Device System (KID) szolgáltatást (eredeti nevén KIS). A rendszer lehetõvé teszi, hogy a rendszerbe kapcsolt KELER ügyfelek egy számítógép (PC), bérelt vonal vagy modem és telefonvonal segítségével a telephelyükről rendelkezzenek a KELER-nél vezetett különböző típusú számláik felett, azaz megbízásokat küldjenek a KELER Zrt. felé, valamint számlainformációkat (kivonatokat és egyenlegeket) töltsenek le a KELER Zrt. elszámoló rendszereiből.

KID rendszer

A KID rendszer a teljes kommunikációs rendszert jelenti, amely tartalmazza a KELER és az Ügyfél végpontjait (mind a hardware, mind a software elemeket), valamint a kommunikációs vezérlő rendszert. A rendszer két fő részből áll: egy, a KELER-nél telepített szerver részből (ennek a neve KERNEL), és az ügyfélhez telepített ügyfélprogramból, rövidített nevén KID (KELER Interface Device). A KID lehetőséget biztosít arra, hogy az Ügyfél a rendszeren keresztül igénybe vegye a KELER szolgáltatásainak meghatározott körét.

A KID rendszer komponensei

1. KERNEL szerver számítógép A kommunikációs rendszer központi része, amely felügyeli, hogy az ügyfél csak a saját számláihoz férhessen hozzá, és ezeken csak a számára engedélyezett műveleteket végezhesse. Ellenőrzi a jogosultságokat, a beküldött megbízásokhoz tartozó titkosított elektronikus aláírásokat, a beérkező, kimenő üzenetek adminisztrációját, nyilvántartását, archiválását végzi, valamint a beküldési határidők betartását, és hiba esetén visszautasítja azokat.

2. Ügyfélprogram A KID (KELER Interface Device) Ügyfélprogram a KID kommunikációs rendszer Ügyfél oldali része. KELER felé indított megbízások (a szolgáltatási szerződésben rögzített megállapodás alapján) a KID rendszeren keresztül adhatók be. Az Elektronikus ügyfélkapcsolati rendszer a KELER alábbi szolgáltatásaira terjed ki:

  • tőzsdeforgalmi számlavezetés
  • értéktári szolgáltatások
  • értékpapír elszámolás /azonnali és határidős tőzsdei elszámolás
  • rendszerinformációik fogadása és továbbítása, valamint egyéb közérdekű információk lekérési lehetősége az INFO KID-en keresztül
  • számlavezetési információk lekérdezési lehetősége

A KID rendszer jellemzői

Rendszer biztonsága, adatvédelme

A rendszer kifejlesztésekor nagy gondot fordítottunk az adatvédelemre. A kommunikációs rendszeren a kapcsolatot minden esetben az Ügyfél kezdeményezi. Az Elektronikus ügyfélkapcsolati rendszeren keresztül küldött információ titkosított. A KERNEL szerver számítógépre csak azok tudnak bejelentkezni, akik erre szerződést kötöttek a KELER-rel, érvényes ügyfélprogramjuk van, és rendelkeznek a bejelentkezéshez szükséges jelszóval. Ahhoz, hogy az ügyfél bárminemű megbízást beküldjön a KELER-nek a KID rendszeren keresztül, szüksége van még érvényes elektronikus aláírásra is. Az információk kódoltak, illetéktelenek számára az adatok értelmezhetetlenek.

Gyorsaság

A KID rendszer segítségével az ügyfél másodpercek alatt beküldheti megbízásait, és valós időben hozzájuthat a KELER által szolgáltatott információkhoz, visszaigazolásokhoz.

Egyszerű telepíteni

A KID program PC-n Microsoft Windows NT 4.0 vagy magasabb operációs rendszeren fut. A KID a kapcsolatot a KERNEL-lel többféle módon veheti fel: MATÁV kapcsolt telefonvonalon, ISDN vonalon, bérelt vonalon. A KID menüszervezésű felhasználói felülettel rendelkezik, melyből a program minden funkciója elérhető. Az egyes menüpontok kiválasztása, és azok használata az egérrel a képernyőn levő ikonokra, nyomógombokra és objektumokra való rákattintással lehetséges.

Üzemidő

A kommunikációs rendszer munkanapokon reggel 7 órától 22 óráig biztosítja a közvetlen kapcsolatot az Ügyfél és a KELER között.

 
 Kapcsolódó hírek: