Az Electra ügyfélprogram architektúrája

nyomtatható verzió

Az Electra ügyfélprogram az Electra rendszer ügyféloldali (kliens) komponense, ami közvetlenül a banknál telepített Electra szerverhez képes kapcsolódni. Az Electra rendszer alapvetően kliens-szerver architektúrájú.

Az Electra ügyfélprogram egy Microsoft Windows (’95, ’98, NT4.0, 2000, XP, Vista) operációs rendszer alatt működő, felhasználói interfésszel rendelkező 32bites, külön telepített applikáció (ún. vastag kliens). Az applikáció része egy általános futtató rendszer, amit szabványos SGML formátumban megadott képernyőleírásokkal, és hozzájuk tartozó programkóddal lehet meghajtani. A képernyőleírások ill. a programkódok modulokba ill. almodulokba vannak szervezve a funkcionalitásuk szerint. A rendszernek része még, a szintén SGML formában leírt nyomtatás, import, export, és az ezek értelmezéséhez szükséges kiszolgáló modulok együttese.

Az Electra ügyfélprogramhoz tartozó minden információ a program telepítési útvonala alatti alkönyvtárban található. Az ügyfélprogram a Windows registry-ben nem tárol semmilyen információt. Az adatok tárolása fájl alapú. Minden egyes megbízási csomag, lekérdezett számlakivonat, egyenleg, stb. egy-egy külön, titkosított fájlban található.

Az ügyfélprogram rendelkezik egy speciális frissítési mechanizmussal, amivel a bank a program módosításokat és javításokat a normál kommunikációs vonalon keresztül, felhasználói beavatkozás nélkül tudja eljuttatni az ügyfeleihez. A program moduláris felépítése lehetővé teszi, hogy az egyes frissítések a programnak csak a ténylegesen változó részére legyenek hatással, így csökkenthető a frissítő csomag mérete. Az Electra ügyfélprogram természetesen frissíthető az újabb verziók telepítő CD-jéről, vagy akár a banki weboldalakról letölthető ún. önkicsomagolós telepítővel is.

Az Electra ügyfélprogram többfelhasználós, hálózatos üzemmódban is használható. Ilyenkor minden egyes felhasználó munkaállomásán egy-egy munkakönyvtárat kell létrehozni, és onnan kell futtatni a közös szerverre telepített programot. Az Electra ügyfélprogram gondoskodik a több felhasználó által egyszerre kezelt adatok biztonságáról, így például nem engedi meg a csomagok egyidejű használatát, tehát amikor egy program valamelyik csomag módosítását végzi, más programpéldányok nem férhetnek hozzá az éppen módosított csomaghoz.

A megbízási csomagok aláírásánál is biztosítja az ügyfélprogram a kölcsönös kizárás elvét, tehát mások számára nem lesznek hozzáférhetőek az aláírásra kijelölt megbízási csomagok, amíg valaki az aláírás funkcióban van. A csomagok aláírás utáni módosítása ellen a csomag aláírt tartalma alapján képzett – és a digitális aláírásban is felhasznált – ellenőrzőösszeg (ún. lenyomat) véd.

Az Electra programok egyidőben futó példányainak szinkronizációja (a fájlok egyszerre való írásának kizárása) ún. lockolási mechanizmussal történik, aminek alapját az operációs rendszer beépített műveletei adják. Amennyiben egy felhasználó szabálytalanul lép ki a programból (pl. kikapcsolja a számítógépét, vagy áramszünet történik), akkor az operációs rendszer gondoskodik arról, hogy az adott Electra ügyfélprogram példány által létrehozott lock bejegyzések érvényüket veszítsék.

 
 Kapcsolódó cikkek: