Electra időszinkronizáció és naplózás

nyomtatható verzió

Időszinkronizáció

Az ügyfelek és a bank esetleges vitája esetén nagyon fontos az időpontok pontos ismerete. Mivel az ügyfél a nála levő gépen az időt tetszése szerint állíthatja ill. az ügyfél gépén az óra eltérhet a bankban ismert időtől, ezért elengedhetetlen, hogy az időt az egész Electra rendszerben összehangoljuk. Az összehangolás úgy történik, hogy az Electra szerver a számlavezető rendszer idejét veszi alapul, az ügyfélprogram pedig minden bejelentkezésnél lekéri a pontos időt az Electra szervertől.

Naplózás

Mind az Electra ügyfélprogram, mind pedig az Electra szerver részletes naplót készít az általuk elvégzett fontosabb műveletekről. A napló tartalmazza, hogy pontosan ki, mikor, milyen műveltet végzett el a rendszerben.

A szerver napló pontos időpontokkal együtt tartalmazza, hogy ki mikor lépett be a rendszerbe, milyen műveleteket végzett, ezeknek milyen az eredménye, és az adott felhasználó ill. program mikor lépett ki. A szerveren a normálistól eltérő eseményekről is kerül bejegyzés a naplóba. Ilyen a jelszótévesztés, ha valaki manipulálja a már aláírt megbízásokat, letiltott ügyfélprogramot használ vagy nem megfelelően aláírt megbízást küld be. A napló alapján végig lehet követni a teljes Electra rendszer működését.

A szerveren a súlyosabb eseményekről, mint például egy felhasználó kitiltása jelszótévesztések miatt, vagy egy ügyfélprogram illegális használata, továbbá az üzemeltetés során fellépő problémákról a rendszer azonnal üzenetet küld az operátoroknak. Ezek az eseménytípusok előre rögzítettek, rendszerint több operátori terminálra is elküldi a szerver a figyelmeztető üzenetet a hálózaton keresztül. Az operátorok adminisztrátor programmal a rendszert folyamatosan monitorozzák, az Electra szerver figyelmeztető üzenetei itt azonnal megjelennek. A bank igénye alapján az operátori üzeneteket a rendszer akár SMS-ben is el tudja juttatni az operátorokhoz.

Az ügyfélprogram naplója tetszőleges, a program használatára jogosult, felhasználó számára megnézhető. A naplót az ügyfélprogram titkosítva tárolja, közvetlen módosításra ill. javításra a naplóban nincs lehetősége a felhasználóknak.

Az ügyfélprogram a fontosabb műveleteket naplózza, melyek a következők:

  • ügyfélprogram elindítása, megállítása
  • belépés az ügyfélprogramba
  • bejelentkezés a banki központba, kijelentkezés
  • jelszómódosítások, jelszótévesztések, kitiltások, kitiltás feloldása
  • tetszőleges információ letöltése a bankból (adattípusonként külön-külön bejegyzés)
  • megbízás rögzítése, hitelesítése (aláírása), beküldése (megbízási csomagonként)
  • megbízások módosítása (a napló a megbízási csomagba kerül)
  • törzsadatok, programfrissítések automatikus letöltése
 
 Kapcsolódó cikkek: