Online bankkártya autorizáció indul az ország mintegy 130 takarékszövetkezetében

2009.04.08 nyomtatható verzió

A 2009. március végén a Tak-Info Kft. elindította az online autorizációs rendszer pilot üzemét.

A fejlesztés célja a Magyar Takarékszövetkezeti Bankhoz csatlakozó 129 takarékszövetkezet több százezer kártyás ügyfelének az eddigieknél megbízhatóbb, jobban ellenőrzött kiszolgálása.

A takarékszövetkezetek a fejlesztés üzembe állítása előtt offline bakkártya autorizációt alkalmaztak. Ez azt jelenti, hogy a bankkártyákkal végzett műveleteket a GIRO Bankkártya Zrt. engedélyezi vagy utasítja vissza. A kérések elbírálásának alapja a takarékszövetkezetektől napközben akár több alkalommal is megkapott számlaegyenleg információ. Ez a megoldás csak korlátozott mértékben tudja követni a számlavezető rendszerekben a számlaszámokon történt napi mozgásokat, így számos probléma származott az ATM terminálokon elvégzett fedezet nélküli pénzfelvételekből (illetve a POS terminálok esetében a pénztáraknál a fedezet nélküli kártyás fizetésekből).

A Cardinal Kft. által szállított, számos technikai előnyt felvonultató szoftver megoldás éles üzemmódjában a Magyar Takarékszövetkezeti Bankhoz tartozó takarékszövetkezetek online autorizációját valósítja meg. A takarékszövetkezetek ügyfelei által kezdeményezett kártyaműveletek olyan üzeneteket eredményeznek, amelyeket szerverünk a megfelelő számlavezető rendszerhez eljuttat. Itt a rendelkezésre álló aktuális egyenleg alapján maga a számlavezető rendszer fogja engedélyezni vagy tiltani a kártyaműveletet.

A cikk írásakor Monor és Vidéke Takarékszövetkezet már a végleges online üzemmódban dolgozik, míg a többi takarékszövetkezet kiszolgálását az Electra rendszer egyelőre offline autorizációs üzemmódban végzi.

Az online autorizációs projectről bővebb információ található az alábbi cikkben:

Online bankkártya autorizáció a takarékszövetkezeteknél
 
 Kapcsolódó cikkek: