SAP E-Bank a BKV-nál

2009.05.21 nyomtatható verzió

A BKV Zrt. elsőként az idén vezette be az SAP E-Bank modulját, ami a Cardinal Kft. STP Electra megvalósítására épül. A tavaly év végén kezdődött fejlesztés sikeres lezárásaként, 2009. április 1-én történt meg az átállás a korábbi pénzügyi rendszerről a több magyarországi bank eletronikus ügyfélkapcsolati rendszerét is egyetlen ponton összefogó, jól átlátható SAP E-Bank modulra.

A BKV Zrt-hez újonnan bevezetett SAP E-Bank modul három, Electra ügyfélterminált használó bank funkcióinak egyetlen komplex pénzügyi rendszerbe történő integrálásával valósult meg. A pénzügyi osztályon dolgozók mindennapi munkája gyökeresen megváltozott. Korábban a könyvelő rendszerből exportált adatokat egyesével kellett a különböző bankok ügyfélterminál programjaiba beimportálniuk, ott hitelesíteni, majd beküldeni. A beküldés után következett a számlakivonatok, értesítők, csoportos- és postai analitikák letöltése, az adatok ügyfélterminálokból történő exportja, majd a keletkezett adatállományok SAP-beli betöltése. Az új E-Bank modul bevezetésével mindez már a múlté. Az utalások bankba történő beküldéséhez, a megbízások státuszainak, a számlakivonatok, csoportos- és postai értesítők, számlaegyenlegek és napi tranzakciók lekérdezéséhez ezentúl már nem kell a megszokott SAP felületet elhagyni. Pár kattintás után másodpercek alatt lezajlik az üzleti adatok mindkét irányú átvitele a BKV Zrt. és partner bankjai között.

Az éles indulás után első pár óvatos lépésként szállítói számlák kifizetései történtek, amikkel egyidőben a bankból érkező visszaigazolások, kivonatok bedolgozása és ellenőrzése is lezajlott. A teljes integrált pénzügyi rendszer igazi helytállását viszont a több ezer BKV dolgozó májusi bérének sikeres elutalása mutatta meg.

A pénzügyi rendszerben jelenleg használt funkciók a következők:

  • utalások indítása: forint-, deviza átutalás, csoportos átutalás, postai kifizetések (lakcímre utalás)
  • számlaegyenlegek, napi tranzakciók letöltése, pontos, real-time pénzügyi pozíció meghatározása, utalás indítása előtt fedezetvizsgálat
  • utalás indításának bankok közötti optimalizációja
  • számlakivonatok automatizált (batch) letöltése, előfeldolgozása, automata kipontozás, előkészítés a könyvelésre, könyvelés
  • postai analitikák bedolgozása
  • tranzakció státuszok ellenőrzése

A rendszer bevezetése után a fejlesztés természetesen folytatódik további hasznos üzleti funkciók kialakításával. A bankok szolgáltatási palettája elég széles, így megfelelő üzleti igény hatására lehetőség nyílhat az árfolyamok, betétek, hitelek ill. akár különböző befektetések (állampapírok, részvények, befektetési jegyek) kezelésére is.

A fent felsorolt üzleti funkcionalitás összetettsége megtervezett, egymással jól összhangoltan működő, nemzetközi szabványokra épülő, stabil és hosszú távon is biztonságos informatikai rendszereket kíván meg. Mindez természetesen az SAP felhasználók mindennapi munkájában nem látszik, a háttérben gondosan megtervezett, több évtizedes pénzügyi-, banki- és IT tapasztalattal megvalósított rendszerek végzik a dolgukat.

A teljesen automatizált adatátvitelt a BKV és a bankok között két komponens: az ún. AKP és a bankonként telepített STP Electra ügyfélprogramok biztosítják. Az AKP komponens az SAP-n belül, védett zónában fut, és az SAP saját, belső kommunikációs protokolljával, RFC-n keresztül tartja a kapcsolatot az üzleti folyamatokért felelős SAP rendszer részekkel. Az AKP az SAP-tól kapott utasításokat (pl. tranzakció küldés, számlakivonat lekérdezés) azonnal a megfelelő banki STP ügyfélterminál felé továbbítja, majd az onnan visszaérkező választ visszaadja az SAP-nak. Míg az AKP az SAP felé egységes elérési felületet biztosít, addig az STP Electrák felé már figyelembe veszi az adott banki specialitásokat. A kimenő utalások Electra belső formátumra konvertálása, majd közvetlenül utána, még az SAP védett területen történő digitális aláírása lehetővé teszi, hogy az adatok a ma elérhető legnagyobb biztonság mellett juthassanak el a bankok feldolgozó rendszereihez. Az STP Electra ügyfélprogramok ebben az esetben csak a formális és tartalmi banki specialitások újraellenőrzéséért és az adattovábbításért felelősek. A hitelesség ellenőrzése már a bankban történik, szintén védett területen.

Az STP az Electra ügyfélprogram egy kiegészítő modulja, ami biztosítja azt, hogy távolról más programok előre jól meghatározott protokoll szerint megszólíhassák, és részükre információkat szolgáltathasson. Az STP Electrák tehát pontosan ugyanazok a hagyományos Electrák, amit az ügyfelek megszoktak, csak egy újabb működési ümmóddal lettek kiegészítve. Hálózatos telepítés esetén egyazon programpéldány több különböző munkaállomáson is futtatható, amik közül egy előre kijelölt fogja az STP funkciókat kiszolgálni. Az STP és a hagyományos Electra egyetlen applikációba történő integrálása mind a BKV, mind pedig a bankok számára nagyon egyszerűvé, költséghatékonnyá teszik az üzemeltetést, karbantartást.

 
 Kapcsolódó hírek:Kapcsolódó cikkek: