E-Banking Summit 2012

2012.03.14 nyomtatható verzió

Március 6-án került megrendezésre az idei E-Banking Summit, amelynek témája idén az elektronikus bankolás volt. A Cardinal Kft. félórás előadása a felhasználók authentikációjának jövőjét vázolta fel.

Számos marketing-orientált termékbemutató mellett a Cardinal Kft. idén is konkrét témafelvetéssel érkezett a konferenciára. A "Ki vagy?" című előadás a felhasználók azonosításának jelenét, aktuális problémáit és jövőjét dolgozta fel.

Az előadás apropóját a PSZÁF módszertani útmutatója adta, amely biztonságos internetbanki szolgáltatásokhoz ad ajánlásokat és előremutató gyakorlatokat.

Ez a módszertani útmutató számos megállapítást tartalmaz a felhasználók azonosításával kapcsolatban, mint hogy például a jelszavas authentikáció ma már nem ad megfelelő biztonságot, azonban az előremutató ajánlás több ponton is problémás. A PSZÁF ajánlása biztonságos hozzáférés védelemmel rendelkező aláírás-létrehozó eszköz azaz chipkártya használatát javasolja, azonban ez egyre nagyobb kényelmetlenséget okoz a felhasználóknak. Nem csak az internet banking rendszerek használatához szükséges böngészőprogramok nem támogatják natívan a chipkártyákat (azaz még mindig Java Appleteket vagy Flash objektumokat kell készíteni a kártyák meghajtásához), de a számítástechnikai eszközök sem ebbe az irányba fejlődnek. Elég csak a mind népszerűbb okostelefonokra és tabletekre gondolni, ahol egyszerűen fizikailag sincs lehetőség külső eszközöket, kártyaolvasókat csatlakoztatni.

A jövő várhatólag azt fogja hozni, hogy maguk az okostelefonok válnak hitelesítő eszközzé, és ezek fogják betölteni a chipkártyák szerepét az azonosítás folyamatában. Ha emellett ez az authentikációs megoldás egyben integrált része az elektronikus banki rendszernek, akkor az számos további funkciót is tud biztosítani. Ilyen lehet például a pharming típusú támadások elleni védelem is, ami ellen jelenleg nem lehet teljes biztonságú megoldást adni.

A konferencia honlapja: CEBC

A Cardinal Kft. előadásának anyagát itt lehet letölteni.

 
 Kapcsolódó hírek: