InterGIRO2 változások az Electra rendszerben

2012.07.09 nyomtatható verzió

Magyarország 2012. július 2-án az InterGIRO2 (IG2) projekt keretében bevezette a napközbeni elszámolás lehetőségét. Ez nemcsak a tranzakciók könyvelésében jelent változást, hanem ennek kapcsán megváltozott, bővült a forintátutalási megbízások és a kivonat adattartalma is. A jogalkotók szándéka szerint ezáltal a belföldi forintátutalások az UNIFI (ISO 20022) szabvány szerint működnek.

Az InterGIRO2 átállás nemcsak a bankoknak és egyéb pénzintézeteknek, illetve nekünk jelent nagy feladatot, hanem valamennyi magyarországi vállalatnak is. Az átállás egyrészt azt jelenti, hogy – a korábbi 1 napos átfutás helyett – az elektronikusan beadott megbízások még aznap, néhány órán belül teljesítésre kerülnek, így a többszöri klíring körnek megfelelően akár még aznap tovább is lehet utalni a megkapott összeget. Másrészt bővül a bankok közötti szabványos belföldi forintátutalás adattartalma. Az új formátumhoz kapcsolódóan a bankoknak törvényi kötelezettsége van arra, hogy a bejövő tranzakciók bővebb adattartalmát eljuttassák az ügyfeleknek, így változhatnak a számlakivonatok, számlaforgalmi értesítők adattartalmai is.

A napközbeni elszámolás bevezetésével egyidejűleg az Electra rendszerben az alábbi változások történnek:

  • Bevezetésre kerül egy új megbízás típus, a Napközbeni forintátutalás (HCT), amely lényegesen több adatbeviteli mezőt kínál a korábbi Forintátutalás (HUF) megbízás adattartalmánál.
  • A HCT megbízások importálása lehetővé válik a „HCT átutalási megbízás XML üzenetszabványnak” megfelelő importformátumban, amely összhangban van az UNIFI (ISO 20022) pain.001.001.03 átutalási megbízás üzenetszabvánnyal. Az útmutató elérhető a GIRO Zrt. és a Magyar SEPA Egyesület honlapján.
  • Számlakivonat, számlatörténetet és napi teljesített tranzakciók lekérdezésekor újfajta kibővített adattartalmú adatok érkeznek, hiszen a HCT bővebb adattartalma itt is megjelenik.
  • A számlakivonatok exportálása lehetővé válik egy új az UNIFI (ISO 20022) szabványon alapuló camt kivonat export formátumban.

A partnereink igényeitől függően a fent felsorolt változások mindegyike vagy csak egy része került bevezetésre adott partnerünk Electra, Spactra, PCBankár rendszerében. Például a bankok egyedileg döntötték el, hogy az új bővebb adattartalmú Napközbeni forintátutalás (HCT, Hungarian Credit Transfer) megbízás elektronikus beadását lehetővé teszik-e ügyfeleiknek, vagy a korábbi Forintátutalás (HUF) megbízás adattartalmával teszik lehetővé a napon belüli forint tranzakciókat.

Általánosságban elmondható, hogy az eddig használt export és importformátumok továbbra is használhatóak lesznek, tehát azok a cégek, akik nem kívánnak az átállás kapcsán semmilyen fejlesztést elvégezni, azok 2012 július 2. után továbbra is a korábbival megegyező módon, változatlanul tudnak tovább dolgozni. Mivel az eddig használt formátumok nem képesek az IG2 kapcsán bevezetendő új mezők kezelésére, ezért az eddig használt import formátumokban nem lehet ilyen új adatmezőket átadni, illetve ezek az új mezők nem fognak a kiexportált adatokban megjelenni. Akik ezen új mezőket használni kívánják, azoknak fejleszteniük kell a könyvelő rendszereiket, és az új import-export formátumokra kell felkészíteniük azokat.

Annak érdekében, hogy segítsünk a cégeknek, vállalkozásoknak, vállalatoknak az új formátumokra való átállásban létrehoztunk egy tesztoldalt, amelyen elérhetővé tettünk letölthető teszt kivonatfájlokat, amilyeneket az átállás után a banki rendszertől fognak majd kapni. A tesztoldalon lehetőség van arra is, hogy feltöltsenek importfájlokat, amikről eldöntjük, hogy azok helyesek-e, megfelelnek-e a banki elvárásoknak. Így a cégek ki tudják próbálni saját fejlesztéseiket, hogy azok megfelelnek-e az új pénzügyi környezetnek.

Természetesen az egyes pénzintézetek rendszerei közt kisebb-nagyobb eltérések vannak, ezért a tesztoldalt pénzintézetenként külön oldalakra bontottuk. Így mindenki a saját számlavezető bankja által biztosított formátumokkal tud tesztelni.

Az IG2 tesztoldal itt, illetve a főoldal IG2 menüpontjából érhető el.

 
 
Nincs kapcsolódó bejegyzés.