Új Internetes eDEMAT szolgáltatás 2012. november 1-től a KELER-ben!

2012.11.10 nyomtatható verzió

Elindult a KELER Zrt. számára készített eDEMAT rendszer, amely a dematerializált értékpapírok keletkeztetésére, adatváltoztatására, valamint törlésére vonatkozó szolgáltatások elektronikus megrendelésére és a folyamat teljes lebonyolítására ad lehetőséget.

Új rendszert fejlesztettünk a KELER Zrt. számára, amely Electra internet banking alapokra épít, de abban teljesen új üzleti funkcionalitást, workflow kezelést valósítottunk meg.

Az eDEMAT rendszeren keresztül a KELER Zrt. lehetővé teszi a dematerializált értékpapír kibocsátók részére a demat folyamatok interneten történő megrendelését, nyomon követését, lebonyolítását és az elvégzett folyamatok visszaigazolását.

Az alábbi megrendelés típusok bonyolíthatóak le az eDEMAT rendszeren keresztül:

  • Keletkeztetés: részvény, kötvény/jelzáloglevél, befektetési jegy és végleges tőkejegy esetén;
  • Rábocsátás: részvény és kötvény/jelzáloglevél esetén;
  • Teljes törlés: részvény, kötvény, befektetési jegy és tőkejegy esetén.

Az eDEMAT felületen a dematerializált értékpapírokhoz kapcsolódóan végigvihető a teljes megrendelési folyamat életútja. Első lépésként a megrendelés indítása után becsatolhatók az ahhoz szükséges dokumentumok, melyeket a KELER munkatársai elbírálnak. Ezután lehetőség van a Kibocsátói utasítás adatainak kitöltésére, amelyből a rendszer okiratot generál. A generált okirat elektronikusan aláírva e-akta (.es3) formájában visszatölthető a rendszerbe, amely ellenőrzi, hogy valóban az utoljára generált okiratot tartalmazza-e a hitelesen aláírt feltöltött fájl. A számlázási adatok megadása, illetve kártyás díjfizetést követően a megrendelés adatait az eDEMAT átadja a KELER háttérrendszereinek és a megrendelés lebonyolításra kerül. Ennek eredményéről szintén az eDEMAT felületen kapnak visszajelzést a kibocsátó meghatalmazott felhasználói. A megrendelés státuszváltozásairól a rendszer e-mail értesítéseket küld az érintett felhasználóknak.

Minden megrendelések tartozik egy Üzenőfal, amelyen keresztül a Kibocsátó és a KELER ügyintézők információkat tudnak cserélni, kérdezni, válaszolni egymásnak a megrendeléssel kapcsolatban felmerült kérdésekben.

Minden megrendelés egy ügyintézési folyamaton (workflow) megy végig, amely során a megrendelés mindig csak egy oldalon vagy a Kibocsátónál vagy a KELER-nél van ügyintézésen. A megrendeléssel így mindig csak az egyik fél tud műveletet végezni, a másik fél csak megnézni tudja a megrendelés állapotát, az abban addig rögzített adatokat. Ez alól csak az Üzenőfal kivétel, amelyre mindig mindkét fél tud bejegyzést írni amíg a megrendelés él, azaz nem lezárt vagy nem törölt.

Az eDEMAT rendszerben az aktív megrendelések kezelésén és az archív megrendelések megnézésén túl lehetőség van a kibocsátók meghatalmazott felhasználóinak bejelentésére, azaz meghatalmazotti lista beadására, kibocsátói megállapodás generálására és átadására, valamint elektronikus aláírási címpéldányok beadására.

Kétféleképpen válhat valaki az eDEMAT rendszer felhasználójává: vagy maga regisztrál a felületen, vagy pedig egy kibocsátó meghatalmazotti listájának jóváhagyásakor automatikusan válik felhasználóvá. A rendszer érdekessége, hogy a felhasználók e-mailben kapják meg az első bejelentkezéshez az aktiváló linket, illetve jelszavuk elfelejtése esetén új aktiváló linket tudnak maguknak kérni a felületen. A rendszer biztonságát a kétfaktoros autentikáció (jelszó és SMS kód) biztosítja.

Az eDEMAT rendszer felhasználói számára, attól függően, hogy regisztrált felhasználók vagy egy (esetleg több) kibocsátó meghatalmazott felhasználói, eltérő funkcionalitás biztosított. A regisztrált felhasználók számára csak a meghatalmazotti listák beadására van lehetőség, míg a meghatalmazott felhasználók számára a rendszer teljes funkcionalitása elérhető.

A KELER munkatársai az eDEMAT WebAdmin felületén kezelik a megrendeléseket, végzik az ahhoz kapcsolódó feladatokat: megrendeléshez csatolt dokumentumok elbírálása, dokumentumlista módosítása, kibocsátói utasítás kulcsadatainak kettős rögzítése, kibocsátói utasítás elbírálása, dokumentumok csatolása stb. A WebAdmin felületen lehetőség van ezen túl az aláírási címpéldányok/aláírás minták kezelésére, a meghatalmazotti listák elbírálására, a felhasználók és kibocsátók tevékenységének monitorozására, illetve törzsadatok karbantartására.

Az alábbiakban látható az eDEMAT rendszer workflow-jának áttekintő ábrája:

Az eDEMAT rendszer a KELER Zrt. honlapján érhető el, itt. A KELER tájékoztatója a rendszerről itt található.

 
 Kapcsolódó hírek:Kapcsolódó cikkek: