ViCA

2014.02.17 nyomtatható verzió

Megjelent az Electra rendszer legújabb és legkorszerűbb hitelesítési eszköze, az Android és iOS platformon is elérhető ViCA alkalmazás.

A ViCA egy új, innovatív személyi hitelesítő alkalmazás, mellyel biztonságosan tudja igénybe venni bankja internet banking szolgáltatásait. Segítségével be tud jelentkezni az internet banking szolgáltatásba, valamint alá tudja vele írni a megbízásait, tranzakcióit. A ViCA alkalmazás segítségével megakadályozhatja, hogy csalók megszerezzék belépési adatait vagy ellopják az Ön pénzét.

Áttekintés

A ViCA alkalmazással a mobiltelefon egy személyes hitelesítési eszközzé válik. Az alkalmazás segítségével az Electra ügyfélprogram, az Electra Internet és Mobil Banking felhasználók aláíró kulcspárokat és tanúsítványokat tudnak generálni és beregisztrálni az Electra rendszer használatához, és ezek felhasználásával biztonságos módon tudnak netbank és mobilbank esetén bejelentkezni illetve mindhárom csatornán a megbízásaikat hitelesíteni. Az alkalmazás emellett plusz információkat biztosít a csomagok aláírásához (amik egy SMS-be már nem férnek be, pl. célszámlák).

Előnyök

A ViCA alkalmazás az SMS jelszavas és a chipkártyás hitelesítés között helyezkedik el. Az SMS jelszavas aláírásnál erősebb és olcsóbb, míg a chipkártyás aláírásnál ugyan gyengébb, de sokkal szélesebb körben használható. A chipkártyával szemben a ViCA alkalmazást akkor is lehet hitelesítésre használni, ha a felhasználó mobiltelefonról vagy táblagépről veszi igénybe a bank szolgáltatásait. Az SMS jelszó csak egy egyszeri hitelesítési kódot tartalmaz, míg a ViCA a felhasználó privát kulcsával végzi el a megbízások aláírását. Az Electrában elérhető hitelesítési módokat a biztonság erőssége és a használhatóság szempontjából összehasonlítva az alábbi grafikont kapjuk:

Kétcsatornás autentikáció

A ViCA alkalmazás egyik legnagyobb erőssége, hogy az internet vagy mobil bankingtől független, önálló kommunikációs csatornát nyit a bank felé. Így egy hacker hiába támadja meg az internet vagy mobil banking kapcsolatot, a ViCA alkalmazás és a bank közötti kapcsolat biztonságos marad.
Ez a kétcsatornás autentikáció, a PKI használata mellett tovább erősíti a felhasználók biztonságát. A ViCA használata az jelenti, hogy nincsenek jelszavak, token kódok, amit adathalász támadással el lehetne lopni. Emellett az alkalmazás lehetőséget ad arra is, hogy a közbeékelődéses (pharming) támadásokat detektálni lehessen.

A ViCA alkalmazást független auditor céggel bevizsgáltattuk.

Költséghatékonyság

A ViCA a jelszó után a legköltséghatékonyabb hitelesítési mód, és a jelszóhoz képest nagyságrendekkel nagyobb biztonságot ad. A ViCA alkalmazást használva nincs állandó SMS költség (akár a bejelentkezést akarjuk vele megerősíteni, akár megbízást akarunk vele aláírni). Miután a ViCA alkalmazás a felhasználó saját telefonján fut, ezért a banknak nem kell tokeneket, chipkártyákat illetve kártyaolvasókat beszereznie.

Emellett a ViCA alkalmas arra is, hogy a bank egyéb, jelenleg jellemzően SMS-ben küldött banki információit (pl. napi egyenleg) biztonságos csatornán, egyéb költségek nélkül juttassa el a felhasználókhoz. Így a bankok jelentős költségmegtakarítást érhetnek el azáltal, hogy a különböző értesítéseket (kártyaőr, számlaőr, stb.) SMS helyett ViCÁn keresztül juttatják el.

Bejelentkezés ViCA alkalmazással

ViCA használata esetén az internet bankingbe történő bejelentkezés a jelszavas bejelentkezéshez hasonló módon történik, csak a felhasználó a jelszó megadása helyett a bejelentkezés ViCA alkalmazással gombra kattint. Ekkor az alkalmazás felhoz egy jóváhagyó képernyőt, amelyen megjelennek a bejelentkezés részletei.
A felhasználó jóváhagyja az alkalmazásban a bejelentkezést, aminek hatására az internet banking felület automatikusan továbblép és elérhetővé válnak szolgáltatásai.

Aláírás ViCA alkalmazással

Az aláírás a bejelentkezéshez hasonlóan történik. A felhasználónak nem kell aláírási jelszót megadnia, a banknak nem kell aláíró SMS-t küldeni, az Electra elküldi az aláírandó tranzakciók részleteit az ViCA alkalmazásnak. A felhasználó itt ellenőrizni tudja az utalásait: kinek és mekkora összegeket utal.
Jóváhagyás után az alkalmazás digitálisan aláírja az aláírási csomagokat.

Súgó

Az alkalmazásban is elérhető súgót itt is megtalálja.

Kinek érhető el a szolgálatás?

Az alkalmazás nem használható önállóan internet bankoláshoz, meglévő internet vagy mobil banking szolgáltatás szükséges hozzá. A ViCA alkalmazást jelenleg az alábbi pénzintézeti szolgáltatásokhoz lehet igénybe venni:
  • K&H Bank Vállalati Electra Internet Banking
  • Takarékponti integráció takarékszövetkezetei és a Takarékbank Electra Internet Banking rendszere
  • Raiffeisen Bank Vállalati Electra Internet Banking és ügyfélprogram
A szolgáltatás igénybevételének módjáról és feltételeiről kérjük, érdeklődjön a számlavezető pénzintézeténél!
 
 Kapcsolódó hírek:Kapcsolódó cikkek: