Kettős rendelkezésű számlák az Electrában

2014.06.13 nyomtatható verzió

A kettős rendelkezésű számlák kezelésével az Electra egy egyszerű és hatékony eszközt ad a bankoknak arra, hogy a bank ellenőrzése alá vonja az ügyfelek bizonyos számláit. Ezek jellemzően olyan projektszámlák, amelyekről indított tranzakciókat a banknak először jóvá kell hagynia.

Az Electra jogosultságrendszere lehetővé teszi, hogy számlánként meg lehessen adni, hogy egy ügyfél mely felhasználója mely számlák fölött rendelkezhet.

Vannak azonban olyan esetek, amikor az ügyfél által indított utalásokat a bank megfelelő joggal rendelkező alkalmazottjának jóvá kell hagynia. Ezek jellemzően olyan projektszámlák, amelyről az ügyfél csak adott projekttel kapcsolatos kifizetéseket kezdeményezhet. Emiatt a banknak felügyelnie kell az ügyfél által indított tranzakciókat, és csak a bank által jóváhagyott tranzakciókat lehet teljesíteni. Az Electra kettős rendelkezésű számlakezelése ezt teszi lehetővé.

A kettős rendelkezésű számlák kezelése az ügyfelek szempontjából észrevehetetlen. Az ügyfelek a megszokott módon tudják a tranzakciókat rögzíteni vagy importálni, aláírni és beküldeni. A tranzakciók státuszát is le tudják kérdezni.

A kettős rendelkezésű számlák kezelése a csomag beküldése után kezdődik. Az Electra - az aláírások és jogosultságok ellenőrzése után - megvizsgálja, hogy az utalással terhelt számla a kettős rendelkezésű számlák körébe tartozik-e. Ha nem, akkor a megszokott módon átadja a bank háttérrendszernek a tranzakciót.

Ha a tranzakciót olyan számláról indították, ami kettős rendelkezés alá tartozik, akkor az Electra megállítja a tranzakciót és értesítést küld az érintett adminisztrátoroknak, hogy jóváhagyandó tranzakció érkezett.

Az Electra a jóváhagyáshoz webes felületet biztosít. A megfelelő joggal rendelkező adminisztrátor felhasználó belép a jóváhagyó felületre, és megjelennek számára azok a tranzakciók, amiket a hozzá tartozó projektszámlákról indítottak. Az adminisztrátor megtekintheti a jóváhagyásra váró csomagokat, és két lehetősége van:

  • visszautasítja, ekkor meg is adhatja a visszautasítás okát, vagy
  • elfogadhatja, ekkor az Electra a csomagot átadja a számlavezető rendszernek és elkezdődik a teljesítése.

A fenti döntésről az ügyfél a csomag státuszán keresztül értesül.

Az Electra lehetővé teszi az elsőhelyi és másodhelyi jóváhagyás lehetőségét is.

 
 
Nincs kapcsolódó bejegyzés.